Kierros Kuusamon Petäjäkankaan golfkentällä on myös lyhyt katsaus Kuusamon erämaaluontoon ja kenttäalueen mielenkiintoiseen historiaan. Lisäksi kenttä on Suomen korkeimmalla merenpinnasta (yli 260 metriä) sijaitseva golfkenttä, eräs pohjoisimmista (3. mahdollistaen keskikesällä pelaamisen keskiyön auringon valossa) ja eräs uusimmista (valmistunut 2013).
Etuysi vie pelaajan Kuusamon lähihistoriaan. Väylät on rakennettu alueelle, jossa sijaitsi jatkosodan aikana Pohjois-Suomeen sijoitettujen saksalaisjoukkojen huoltokeskus. Saksan armeija rakensi eri puolille Kuusamoa runsaasti erilaisia varasto- ja majoitusrakennelmia sekä vankileirejä ja sairaalan.
Saksalaisen komendantin virasto sijaitsi Nilonkankaalla, kilometrin verran golfkentästä Kuusamon keskustaan päin. Petäjäkankaan alueella sijaitsi pääasiassa varastoja ja asumuksia sekä vankileiri. Alueella vielä näkyvät kaivannot ovat pääosin sirpalesuojia ja varastorakennelmien pohjia, mutta myös juoksuhautoja ja pesäkkeitä.
Varsinainen päähuoltoasema sijaitsi n. 10 km Kuusamon eteläpuolella, Vanttajassa ja Sänkikankaalla, jonne johti myös saksalaisten Suomussalmelta Taivalkosken kautta pääasiassa vankityövoimalla rakentama rautatie, Kenttärata. Vanttajassa oli monenlaisia palveluja ja viihdytystä rintamalta lepoon tulleille joukoille, mm. kanttiineja ja jopa elokuvateatteri, jossa kuusamolaiset siviilitkin saivat käydä.
Harjoitusalue
Range , lähipeli ja puttigreeni
Harjoitusalue sijaitsee 10-väylän vieressä Breikin alapuolella.
Harjoitusalueella on range ja lähilyöntialue. Rangella on palloautomaatti, josta saa korillisen palloja soittamalla palvelunumeroon. Ohjeet ovat automaatin kyljessä.
Breikin vieressä on harjoitusgreeni puttausta varten. Palloautomaatti on avoinna.
Väyläesittelyt
Väylä 1 – Ristikallio
Tiiltä avautuu näkymä selkeänä par 4 -väylänä. Draiverilla rento avaus, väylän keskilinja antaa selkeän linjan haastamaan lippua. Oikea puoli tuo turvallisen linjan lähestyä lippua chipillä. Petäjäkankaan kentän etuysi alkaa Ristikalliolta. Ristikallio on upea kalliomuodostelma Oulankajoessa sijaiten Karhunkierroksen alkupäässä, Kuusamon pohjoisosassa lähellä Sallan rajaa.
Väylä 2 – Neidonkenkä
Haastava par 4 -väylä, avaus keskilinjan oikeata puolta antaa hyvän paikan lähestyä lippua. Vasemmalla vaanii estealue, joka ei näy avauspaikalle. Viheriöllä bunkkerin takana hyvin tilaa, kakkoslyöntiin mailavalinta mieluummin lipun taakse kuin etubunkkeriin.
Neidonkenkä (Calypso bulbosa) on pohjoisen havumetsävyöhykkeen kämmekkälaji, joka on Suomessa erittäin harvinainen ja rauhoitettu.
Väylä 3 – Jyrävä
Bunkkereilla vartioitu par 3 vaatii tarkan avauksen. Vastatuuli lammelta päin tuo mailan valintaan haastetta, koska tiillä ei välttämättä tiedä tuulesta mitään. Hyvä avaus palkitaan birdiellä. Jyrävä on yhdeksän metriä korkea putous Kitkajoessa lähellä Juumaa
Väylä 4 – Juuma
Haastava par 5 -väylä, hyvällä draivilla helpottaa tuloksen tekoa oikaisemalla suon ylitse. Turvallinen pelilinja on kiertää suo oikealta. Kierto lisää matkaa, jolloin tuloskorttiin merkitään bogi. Viheriö on vartioitu bunkkereilla, mikä tuo viheriölle tuloon haastetta.
Juuma on luonnonkaunis kylä pohjois-Kuusamossa. Juumassa Kitkajoki levenee Juumajärveksi.
Väylä 5 – Sinipyrstö
Draivaajan unelma, pitkä par 4 -väylä. Tilaa on ruhtinaallisesti. Viheriön takana vastaanottava bunkkeri. Sinipyrstö (Tarsiger cyanurus) on harvalukuinen sieppoihin kuuluva lintu, joka houkuttelee vuosittain lukuisia lintuharrastajia Kuusamoon.
Väylä 6 – Oulanka
Valkealta ja keltaisilta teeltä haastava par 5 -väylä, punaisilta 120 metrin etu avauslyönnillä. Avauslyönnille hyvin tilaa. Kakkoslyöntiä odottaa keskellä väylää bunkkeri, jonka voi kiertää turvallisesti vasemmalta. Kolmas lyönti lyödään loivaan vastamäkeen. Viheriö on bunkkereiden vartioima, mutta sillä on hyvin tilaa. Oulanka on 1956 perustettu kansallispuisto. Alue on ollut tunnettu kauneudestaan jo 1800-luvulta lähtien, jolloin se oli suosittu taiteilijoiden ja luonnontutkijoiden vierailukohde.
Väylä 7 – Kiutaköngäs
Mielenkiintoinen par 4 -väylä kääntyy avauslyönnin jälkeen vasemmalle. Vasemmassa reunassa avauslyöntejä ottaa vastaan väyläbunkkeri. Kakkoslyönti lyödään loivaan vastamäkeen. Viheriön reunoilla bunkkerit odottavat kiertäviä lyöntejä. Kiutaköngäs on yli sadan metrin mittainen kuohuva koski Oulankajoessa.
Väylä 8 – Tiirikaiset
Par 4 -väylä, jolla avaus vaatii draivin onnistumista. Veden ja suon ylitys vaatii takatiiltä 160 m ilmalennon. Avauksen sijoittaminen keskilinjan vasemmalle puolelle helpottaa lähestymistä viheriölle. Reunoilla puut varjostavat kakkoslyöntiä. Väylän oikeassa reunassa on puiden takana isot bunkkerit.
Väylä 9 – Jäkälämutka
Jäkälämutka on helppo par 3 -väylä. Hyvä avaus antaa helposti birdie-paikan. Iso viheriö tuo putille haastetta, mutta hyvä lypsy antaa parin.
Jäkälämutkassa, Venäjän rajan pinnassa, yhdistyvät toisiinsa Kuusamon suurimmat joet, Kitkajoki ja Oulankajoki.
Väylä 10 – Ruka
Takaysin aloittaa itseoikeutetusti Ruka, joka on paitsi kentän korkein kohta myös yksi Suomen tunnetuimmista talvimatkailukohteista. Tiiltä avautuu hieno par 4 -väylä. Avausta vaikeuttaa väylän vasemmalla puolella lampi, mutta hyvälle draiville on hyvin tilaa. Kakkoslyönti lyhyellä raudalla. Bunkkerit vasemmalla vartioivat viheriötä. Isolla viheriöllä voi joutua puttaamaan pitkiäkin birdie-putteja
Väylä 11 – Hirsipuu
Väylän hieman karmiva nimi Hirsipuu johtuu greenin takana olevasta sota-aikaisesta hirsipuusta. Tarkalla ja hyvällä avauksella par ja birdie ovat hyvin saavutettavissa. Avauksen epäonnistuminen saattaa tuoda
korttiin isonkin luvun tällä par 3 -väylällä.
Väylä 12 – Bunkkeri
Väylällä 12 palloa lyödään kohti bunkkeria, jossa oli ilmeisesti ammusvarasto, jonka saksalaiset räjäyttivät Kuusamosta lähtiessään syyskuussa 1944. Pitkä dogleg par 5 -väylä. Tarkka avaus antaa hyvän mahdollisuuden kakkoslyönnin sijoittamiseksi noin 100 metriin lipusta. Liian pitkä avaus jää helposti bunkkerikukkulan taakse. Griinin edessä vastaanottava bunkkeri. Pelistrategiana mailan valinta mieluummin lipun taakse kuin eteen. Par -tulokseen voi olla tyytyväinen.
Väylä 13 – Kenttärata
Kentän helpoimpia par 4 -väyliä. Hyvällä avauksella avautuu selkeä näkymä griinille, jota vartioi kaksi bunkkeria. Kenttärata on lyhyt par 4.
Väylä 14 – Paanajärvi
Par 3 -väylä. Lampi tuo takatiiltä uutta kutinaa avaukseen, sievä lampi on ylitettävä. Hyvä lyönti osuu helposti isolle viheriölle. Par -tuloksen tekeminen onnistuu usein. Paanajärvi on kaunis, vuonomainen järvi, jonka syvyys on enimmillään 128 metriä. Paanajärvi oli ennen sotia osa Kuusamoa. Alueluovutuksissa se liitettiin Neuvostoliittoon.
Väylä 15 – Iso Rävä
Kentän haastavimpiin väyliin kuuluva oikealle kaartava par 4 -väylä. Hyvällä pitkällä draivilla päästään hyvälle paikalle jatkolyöntiä ajatellen. Väylän oikeassa reunassa on koko matkalla estealue. Griinille tulo vaatii matkalle normaalia isompaa mailaa, nousu griinille on noin 10 meträ. Rohkea griinille tulo voi tuoda lisälyöntejä pallon mennessä sammalikkoon. Kapea väylä tuo avauslyönnille haastetta. Kirkasvetinen ja kalaisa Iso Räväjärvi on osa Kitkajoen latvavesiä.
Väylä 16 – Evakkotie
Jos on draiveria säästellyt, nyt se kannatta ottaa työkaluksi avaukseen. Väylällä on tilaa riittävästi. Viheriön lähestymistä vaikeuttavat griinin reunoilla olevat bunkkerit. Hyvät lyönnit palkitaan helposti par-tuloksella.
Evakkotie. Kuusamolaiset joutuivat lähtemään evakkoon kaksi kertaa, ensin Talvisodan aikana ja toisen kerran syyskuussa 1944.
Väylä 17 – Pikku Rävä
Par 4 -väylä kiertää oikealle, lampi on jälleen kierrettävä. Kakkoslyönnille on vähän hyviä lyöntipaikkoja, viettävää rinnettä riittää. Selkeän ison viheriön takana on hyvin tilaa. Pikku Räväjärvi kuuluu Kitkajoen latvavesiin.
Väylä 18 – Kotiinpaluu
Lyhyt par 5 -väylä. Onnistunut avaus antaa mahdollisuuden tulla 2 lyönnillä viheriölle, birdien kirjaus tuloskorttiin on mahdollista. Väylän viettävät rinteet voivat tuoda helposti muutaman lisälyönnin. Viheriötä vartioi kaksi bunkkeria.